Vybild över Gültzauudden och Luleå centrum och texten "Exjobb som spelar roll" i en cirkel

Examensarbete hos Luleå kommun

Luleå och den norra regionen är inne i en spännande tillväxtresa, där den gröna omställningen är en viktig del. Vi behöver hjälp att framtidssäkra vår stad och bjuder därför in dig som student att göra ditt examensarbete hos oss. Med nya perspektiv grundade i den senaste forskningen kan ditt exjobb spela roll för utvecklingen av Luleå, men också för samhället i stort.

Vill du göra ditt exjobb på Luleå kommun?

Just nu finns dessa exjobbsuppdrag som du kan anmäla intresse till.

Hur kan Luleå bli Sveriges bästa studentstad?

Luleå är känt för sitt tekniska universitet, vackra natur och dynamiska näringsliv. I hjärtat av en växande region med betydande gröna industriinvesteringar och kontinuerlig tillväxt, erbjuder staden omfattande arbetsmöjligheter och en blomstrande arbetsmarknad med utmärkta karriärmöjligheter för studenter. Staden lockar också med sin unika blandning av modern urban atmosfär och närhet till naturen. Trots dessa fördelar står Luleå inför utmaningar när det gäller att attrahera och behålla studenter. För att Luleå ska kunna stärka sin position som studentstad är det viktigt att identifiera och genomföra strategier som inte bara ökar stadens attraktivitet utan också förbättrar den övergripande studentupplevelsen. Examensarbetet syftar till att öka förståelsen för de kritiska faktorer som behövs för att Luleå ska kunna vara en attraktiv studentstad där studenter trivs under sin studietid och som uppmuntrar dem att stanna kvar i staden efter examen. Förslag på frågeställningar: - Vilka styrkor och svagheter har Luleå som studentstad? - Vilka områden behöver särskilt utvecklas för att stärka Luleå som attraktiv studentstad? - Vilka bästa praxis från andra framgångsrika studentstäder kan anpassas och implementeras i Luleå för att stärka dess ställning som en ledande studentstad?

Differentierade arbetsuppgifter

För dig som läser en utbildning inom till exempel psykologi/sociologi

Hur kan man organisera så olika yrkesgrupper utför olika arbetsuppgifter på våra Vård- och omsorgsboenden i Luleå Kommun

Validitet och reliabilitet i enkätundersökningar bland skolungdomar​

För dig som läser en utbildning inom till exempel pedagogik eller samhällsvetenskap

Bakgrund

Ofta tillfrågas unga vad de tycker och tänker i olika frågor, inte minst inom skolan. Trygghetsenkäter fylls i av elever årligen, men speglar resultaten verkligen ungdomarnas uppfattningar?

Syfte

Detta examensarbete syftar till att öka förståelse för graden av validitet och reliabilitet bland skolungdomar samt om enkätundersökningar generellt kan anses vara är ett pålitligt verktyg för skolungdomars inflytande inom skolan.

Hur samarbetar skolan med arbetslivet?​

För dig som läser till exempel lärarutbildningen, hälsovetenskap, samhällsvetenskap eller ekonomi.

SSA - Samverkan Skola och Arbetsliv. Vi vet att elever idag gör omval i gymnasiet, väljer utbildningar utifrån låg kunskap om yrkeslivet och kanske inte alltid får rätt förutsättningar i skolan för att möta vad som väntar efter studenten. Lärarna har ett uppdrag att arbeta med studie- och yrkesvägledning men det är få som gör det systematiskt och medvetet, trots att Luleå kommun har en huvudmannaplan. Kunskapen om uppdraget ser olika ut för olika lärare och ämnen, men samtidigt kostar en misslyckad skolgång hundratusentals kronor varje år.

Mentorskapsprogram – gör det någon skillnad? Och för vem i så fall?​

För dig som läser en utbildning inom till exempel beteendevetenskaplig inriktning eller annat där ledarskaps- och organisationsområdet studeras.

Mentorskapsprogram är något som många organisationer bedriver inom ledar- och organisationsutveckling. Vi i Luleå kommunkoncern skulle gärna vilja ha att detta område genomlyst utifrån hur ett sådant program behöver designas och arbetas med för att ge effekt i en organisation. ​

Vad behöver arbetsgivare i Luleå för att överkomma hinder som associeras med att anställa internationell kompetens

På grund av låg arbetslöshet och en åldrande arbetsför befolkning i relation till en expanderande arbetsmarknad i och med den industriella omställningen, står Luleå inför en enorm utmaning kopplat till den framtida kompetensförsörjningen.

Onboarding för personal inom skolan

För dig som läser en utbildning inom personal- och arbetsvetenskap

För att våra nya arbetstagare i kommunen ska få en bra start och ett fint första intryck av Luleå kommun, av AUF och av skolenheten skulle det behövas en plan för onboarding. Många gånger saknas onboarding för personal som ska börja arbeta inom skolan och man förväntas många gånger hoppa in i elevgrupp från första dagen medan resten av informationen får falla på plats eftersom med hjälp av kollegor och chefer. Förutom att personen kan vara ny inom kommunen och behöver få en intro om den stora organisationen behöver de också introduceras i förvaltningens och den enskilda skolans verksamhet. De ska också sätta sig in i många olika system, få nycklar och passerkort, ansöka om parkeringsplats, läsa på om policyer och förmåner. En gemensam plan och material skulle vara till god nytta för arbetsgivarvarumärket, chefer och nya medarbetare..

Riskbedömning vattenkvalitet​

För dig som läser en utbildning inom till exempel fastighet, VVS eller VA.

Vilka risker finns i/för kommunens fastigheter gällande vattenkvalitet?​

Hur kan utbildning och arbetsgivare mötas för en effektivare kompetensutveckling i den gröna omställningen?

För dig som läser inom hälsa, lärande och teknik eller ekonomi, teknik, konst och samhälle

I den gröna omställningen har många arbetsgivare ett stort behov av vidareutbildning och omskolning. För att på ett effektivare sätt kunna vara behjälplig i kompetensomställningen behöver Vuxenutbildningen se över hur studieformer kan anpassas efter rådande behov.

Kommunens underhållsskuld på gata, gång och cykelvägar

För dig som läser en utbildning inom till exempel samhällsbyggnad eller ekonomi.

Vilka faktorer påverkar nedbrytningen av vägarna och vad kan kommunen göra för att förhindra detta?

Utvärdering av vilka insatser som leder till jobb och studier

För dig som utbildar dig till exempelvis arbetsterapeut.

Vilka insatser, från konsulter och arbetsledare på arbetsmarknadsavdelningen på Luleå kommun, gör att deltagarna går vidare till jobb eller studier?

Anmäl intresse för ett exjobbsuppdrag

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!




Vilket examensarbete är du intresserad av? * (obligatorisk)
Vilket examensarbete är du intresserad av?











Vad erbjuder vi dig?

  • Bygga nätverk.
  • Chans till jobb.
  • Case för ditt cv.
  • Bidra till samhällsutveckling.
  • Ersättning för exjobb utbetalas 27 augusti förutsatt att universitetet har godkänt exjobbet. Ersättningen är skattepliktig. Observera registrera ditt konto hos Nordea för att slippa utbetalningsavi.

När du gör ditt exjobb inom Luleå kommun blir du inbjuden till nätverksträffar med möjlighet att skapa värdefulla kontakter, som kanske leder till framtida jobb. Du får ett bra case för ditt cv. Det är också ett sätt för dig att spela roll genom att bidra till samhällsutvecklingen.

Dessutom får du lön när exjobbet är klart! I dagsläget är ersättningen 1 000 kronor per poäng och exjobb.

Läs mer om tidigare exjobb i Vårt Luleå

Kontakt

Mejla oss på student@lulea.se om du har frågor om göra ditt exjobb hos Luleå kommun.

Sidan uppdaterades den 7 oktober 2024