Arbetsområden för gymnasiet

Här hittar du exempel på olika arbetsområden som kan vara aktuella att få jobba med.

OBS!
Feriejobben ansöker du om via länken nedan. Ange gärna prioriteringsordning om du önskar flera områden.

Ansökan gör du här! Länk till annan webbplats.

Att feriearbeta inom äldreomsorgen ger en bra inblick i yrket. Du ökar din kompetens för att kunna arbeta inom omsorgen fler somrar, även i framtiden då kommunens garanti om feriejobb inte längre gäller dig.

Under tre veckor går du tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med enklare arbetsuppgifter. Framför allt fungerar du som "guldkanten" i de boendes vardag. Du följer de boende ut och promenerar, läser tidningen, hjälper till vid måltider och samtalar med dem. Städning, bakning och andra arbetsuppgifter kan också vara en del av arbetsdagen.

Om du gillar barn kan det här vara området för dig. Du arbetar tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med de dagliga sysslorna.

Platserna är begränsade, mycket beroende på att många förskolor och fritids inte har öppet under delar av sommaren. Du som går barn- och fritidsprogrammet eller liknande utbildning har förtur.

Utdrag ur belastningsregistret
För att få arbeta inom barnomsorgen måste du begära utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister. Brevet ska lämnas oöppnat till din handledare på din första arbetsdag. Om du blir placerad inom barnomsorgen kontaktar vi dig i god tid så att du hinner beställa utdraget.

Blankett för att beställa utdrag ur belastningsregistret finns på Rikspolisstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

Är du serviceinriktad? Då har du möjlighet att få en placering på någon av de serviceplatser som finns. Du kan då till exempel jobba på någon av Luleås utomhusbad.

Luleå kommun har lokaler som skall underhållas och förbättras. Inom det här området har vi platser såsom lokalvård, underhåll och reparation av fastigheter etc. Du arbetar med tillsammans med ordinarie personal och hjälper dem med det dagliga arbetet.

Vill du vara med och planera Luleås framtid?

Sök då detta unika sommarjobb som ger dig möjlighet att delta i samhällsutvecklingen. Du får jobba med andra sommarjobbare med uppdrag att ta fram förslag och idéer som bidrar till en positiv utveckling av Luleå.

Arbetets fokus kretas kring idéer och utveckling av något område som utgör det framtida Luleå. Resultatet av ert arbete presenteras och överlämnas till Luleå kommuns fortsatta arbete med samhällsplanering.

Du kommer att jobba i grupper om 4 — 5 personer under tre veckor. Under sommarjobbsperioden kommer du att få också möjlighet att göra studiebesök och få lära dig mer om samhällsplanering.

Sommarjobbet genomförs på Luleå Tekniska Universitet och handleds av studenter vid Luleå Tekniska Universitet med stöd av anläggningsbranschen samt Luleå kommun.

På följande länk finns artikel och bilder från 2020 års uppdrag: Samhällsbyggnadsprojekt 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kom och jobba på Teknikens hus med vårt Byggkollo!

Vi kommer att arrangera två stycken byggkollo med barn från ca 8-12 år. Varje kollo är en vecka och du kommer att få hjälpa barnen att bygga kojor och tillbehör till kojorna. Barnen kommer att arbeta i grupper och tillsammans med personal från Teknikens Hus ska vi se till att det blir fantasifulla och stadiga byggen samt att det kan bli andra gruppaktivitet som lekar och spel och/eller aktiviteter i huset som du ska vara med på eller hjälpa till att leda. Tillsammans ska vi skapa magiska veckor för barnen som de kommer att komma ihåg länge.

Vill du testa på att arbeta med barn och bygge, samt vara en god förebild och ta ansvar även vid sidan av bygget, är du välkommen att söka dig till oss och vara med på Byggkollo i sommar.

Förkunskaper:
Vi ser gärna att du går Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) eller Barn och fritidsprogrammet (BF) och har vana av att använda verktyg. Har du erfarenhet av att arbeta med barn eller som ungdomsledare inom tex idrott så ses det som meriterande.

Luleå kommun samarbetar med det lokala föreningslivet och du har möjlighet att feriearbeta hos din förening förutsatt att föreningen är en godkänd arbetsplats av Feriejobb. Du måste själv ta kontakt med din förening och meddela ditt intresse.

Glöm inte att du även måste ansöka om feriejobb hos Luleå kommun. Det räcker inte med att du har erbjudits jobb av föreningen.

OBS! Ange föreningens namn i din ansökan.

Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med Feriejobb tillsätter till sommaren 24 feriejobbare som, parvis om två, får möjlighet att arbeta som hamn- och stugvärd i Luleå skärgård. Som hamn- och stugvärd är du Luleå skärgårds ansikte utåt. Det är du som först möter våra gäster när de kommer till våra anläggningar. Ett bra kundbemötande, hög kvalitet och servicenivå är en självklarhet.

Läs mer om Feriejobbet som hamn- och stugvärd här.

Lule Stassteater är en friteater som specialiserar sig på att göra kvalitativ teater och scenkonst för barn och unga. I Luleå är vi mest kända för Julkalendern i Stadsparken som spelas varje år i december. Förra året började vi även med sommarteater på Gültzaudden som är en interaktiv vandringsteater för barn i förskoleålder och deras familjer. I år gör vi det igen! Med en blandad ensemble med etablerade skådespelare och teaterhögskolestudenter får du som är feriejobbare sätta upp Alice på Gültzauudden som regisseras av Per Sundberg.

Förutom skådespelare söker vi i år även dig som är intresserad av jobbet runt produktionen, som publikvärd/tekniker och produktionsassistent. Mer om jobbet och hur du söker på https://lulestassteater.se/dromsommarjobbet/ Länk till annan webbplats.

Spelar eller sjunger du? Feriejobb erbjuder tillsammans med olika föreningar en möjlighet att få jobba med sitt musikintresse. Det kan till exempel handla om att spela i en orekster på offentliga platser runt om i kommunen.

Här vill vi att du har ett eget instrument och har spelat eller sjungit regelbundet under året.

Även denna sommar kommer södra hamnplan förvandlas till en oas med solstolar och palmer.

I arbetet på Södra strand ligger fokus på kommunikation och service. I arbetet ingår bland annat försäljning i kiosk, information om de aktiviteter som finns på området samt utlåning av Fritidsbankens utrustning.

Luleå kommun erbjuder platser till UngDrive Academy - Sveriges största och mest populära entreprenörskapsutbildning på sommarlovet. Starta företag inom vad som helst, solo eller tillsammans med vänner. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching, säljträning samt ett startkapital får alla deltagare starta upp egna affärsidéer som man förverkligar under sommarlovet - med hjälp av riktiga entreprenörer. Utöver detta kommer du få lära känna många nya människor, utvecklas som person och framförallt ha riktigt roligt!

Får man lön? Som deltagare i UngDrive Academy får du ett startkapital på 1 500 kronor som du får behålla. Du får ingen lön utöver det, men alla pengar du tjänar på ditt företag är dina egna. Det finns alltså ingen gräns för hur mycket du kan tjäna, utan det är helt upp till dig själv och ditt företag.

Läs mer om UngDrive Academy och ansök på www.ungdrive.se/academy Länk till annan webbplats.!

Vill du

  • Skapa aktiviteter och arrangemang runt om i Luleå för barn och unga?
  • Jobba i grupp med andra?
  • Är du en idéspruta eller tycker det är kul med marknadsföring?
  • Jobba både inomhus och utomhus?

Då ska du söka Feriejobb hos Ung i Luleå!

Kom ihåg:

Skriv att du vill jobba med Ung i Luleå i rutan ”Övrigt” och mejla sedan in ett personligt brev där du berättar varför du vill jobba hos Ung i Luleå till feriejobb@lulea.se

Gillar du att vistas i en vacker, historisk miljö? Trivs du med trädgårdsarbete? Är du intresserad av historia och tycker om att träffa folk? Är du dessutom mellan 16–18 år och söker sommarjobb? Toppen, då kan du söka till något av våra feriejobb på Friluftsmuseet Hägnan och i världsarvet Gammelstads kyrkstad.

Det finns tre olika grupper du kan söka till:
- Utegruppen på Hägnan
- Den publika gruppen på Hägnan
- Visningsstugan/Visitor Center i världsarvet Gammelstads kyrkstad

Vänligen observera att placeringen i den publika gruppen på Hägnan och i visningsstugan/Visitor Center kräver en hel del social kontakt med besökare och att ensamjobb kan förekomma.

Du kan läsa mer om grupperna och dess olika arbetsuppgifter på Hägnans och världsarvets hemsida Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den 16 augusti 2024