Seniordagarna 2024

Ett evenmang fyllt med spännande föreläsningar, erbjudanden och upplevelser. Din hälsa och att må bra genom hela livet är ett återkommande tema för seniordagarna. Du får möjlighet att ta del av information, forskning, bra produkter, besöka olika utställare och mycket mer.

 

Välkommen den 2-3 oktober!

Årets föreläsare

Jessica Körning Ljungberg, Gunilla Johansson samt delar av Rörelselabbet från Luleå tekniska universitet föreläser 2 oktober på Vetenskapens hus. Uppträder gör Seniorteatern Scengångare i slutet av dagen.

Program

Plats: Vetenskapens hus, Storgatan 53

Tolkcentralen har skrivtolkar på plats hela dagen.

9.30-9.45 Invigning

Socialnämndens vice ordförande, Sara Hjälte och Katarina Morin, verksmhetschef för vård och omsorg, inleder seniordagarna.

9.45-10.45 Naturens betydelse för hälsan

Att tillbringa tid i naturen främjar hälsa och välbefinnande. Det är en lugnande och kravlös miljö som minskar stress och ger återhämtning. Sinnesintryck i naturen kan göra det lättare att vara här och nu samt att känna glädje. Dessutom kan naturvistelse ge nya perspektiv och tid för reflektion. Gunilla Johansson Doktorand/Universitetsadjunkt på Luleå tekniska universitet, LTU.

11.00-12.00 Rörelsekontroll och balans

Föreläsning av forskare inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, LTU.

  • Rörelsekontroll, balans och det 6:e sinnet – så funkar det! Ulrik Röijezon
  • Kognitiv funktion och balans – hur hänger det ihop? Jimmy Falk
  • Att förebygga fall – vad är mest effektivt? Lars Nyberg & Irene Vikman

13.15-14.15 Hjärnträning en investering för ökad livskvalitet

Professor Jessica K. Ljungberg vid Luleå tekniska universitet, LTU, har under de senaste tio åren studerat hur vardagliga aktiviteter som exempelvis flerspråkighet, yrkesval och dataspelande kan påverka vissa minnesfunktioner och även stärka människans kognitiva förmågor.

Under föreläsningen berättar hon om den senaste forskningen inom fältet, och vilka fynd som hennes egen forskargrupp har gjort.

14.15-15.15 Luleå kommuns arbete med civil beredskap

Civil beredskap ska förbereda oss på alla slags samhällsstörningar som riskerar att skada oss.
Ulrika Rönngren och Sanna Lohilahti Bladfält berättar mer.

15.30-16.00 ”Man är mycket själv nu för tiden”

Akt 2 (ibland gör livet en kullerbytta) av Seniorteatern Scengångare med Eva-Britt Tjärnqvist som (Gudrun), Berit Shilken som (Birgitta) och Lena Jacobsson som (Ester)

En fortsättning av fjolårets succeföreställning på Seniorveckan om ensamhet och hur den kan förändras genom möten på en parkbänk. Där kan det mesta hända, som att finna vänner man kan dela sina livsöden med. Manus: Eva-Britt Tjärnqvist och Regi: Kjell-Peder Johansson

Plats: Fyren, Lulsundsgatan 42
Tid: 9.30 - 15

ABF
Actic
Acctive
Apoteket Lejonet
Under hela dagen erbjuder vi dig läkemedelsgenomgång med rådgivning samt blodtryckskontroll (endast idag). Plats: Lilla skutan.
Charlottendahls förskola - kl. 9.45 barnen sjunger på finska, samiska och meänkieli
Dagverksamhet Slussen försäljning av textilt hantverk
Finska föreningen
Funktionsrätt
Fyrens sångfåglar Kom och sjung med! Kl. 14 i Lagunen
Galärens trygghetsboende
Glasögonmagasinet
Hjälpia
Hjärt- och lungföreningen
Lavis-Lavatanssijumppa Kl. 11 i Lagunen
Anu Ritjärvi berättar, visar och erbjuder lättare form av dans, såsom humppa, jenka rock/jive, cha cha och samba. Lavis dansas ensam. Ca Kl 15.00 finns det möjlighet att prova ett Lavisjumppapass i Lagunen vid scenen.
Luleå Boule Klubb
Luleå tekniska universitet - Forskare inom fysioterapi erbjuder mellan kl 10-14 demonstrationer och möjlighet att prova på olika tekniker för att undersöka och träna balans (med wii balance board), handrörelser (med LeapMotion) och nack- och skulderrörelser med VR-teknik (CurestVR). Kl 10.30 och 13.00 (Lagunen) berättar Rörelselabbet mer om tekniken och testerna.
Lulebo Trygghetsboenden
Luleå kommun, Minoritetsspråksamordnare, Fixaren, Dagverksamheten Kompaniet, Vård och omsorg, Freda, Överförmyndarenheten, Kognitiva stödteamet, RoS och Anhörigstöd.
Luleå Stadsbibliotek
NATUREACH
erbjuder möjlighet att prova på en virtuell naturupplevelse med den senaste VR/digitala tekniken. NATUREACH är ett interreg Aurora projekt med partners från Sverige och Finland, med målet att göra naturen tillgänglig för alla genom speciellt utformade virtuella naturupplevelser. Forskning visar att naturvistelse främjar hälsan och med hjälp av tekniken kan man möta upp den ökade efterfrågan att kunna erbjuda den till alla grupper i samhället samt att använda tekniken inom social- och hälsovården som komplement till traditionell behandling och rehabilitering.
Niemis Optik
Norrbottens senioruniversitet
Polisen Kl. 13-14
PRO Norrbotten
Räddningstjänst
SKPF
SPF Seniorerna
StiL Sportcenter Erbjuder prova på Qigong kl 10.30 och 13.30 i Stora Skutan
Fantastiskt tillfälle att bjuda dig själv på en stund Qigong, en träningsform med enkla, långsamma rörelser som ger livskraft, balans och inre harmoni. Kroppsrörelse som underlättar återhämtningen och en meditation i rörelse. Behövs inga träningskläder utan kom och testa på 20 minuter QiGong med Angelique från Stilsportcenter. Välkommen som du är.
Studieförbundet Vuxenskolan
Sunderby folkhögskola
Svenska Kyrkan
Synskadades riksförbund
Tantjouren
Äldrekontakt