Hedersrelaterat våld och förtryck

Känner du dig begränsad och kontrollerad av en eller flera familjemedlemmar? Får du inte klä dig som du vill eller umgås med dina vänner, måste du dölja vem du älskar? Eller kanske måste du hålla koll och bevaka någon annan i din familj? Och är du orolig för att bestraffad om du bryter mot någon av reglerna? Då kan du vara utsatt för hedersrelaterat förtryck och våld.

Ingen får behandla dig illa - inte ens din familj. Det är inte ditt fel om du blir utsatt, det är den som utövar förtrycket eller våldet som bär ansvar. Det är också förbjudet enligt lag att använda förtryck och våld. Du har rätt till ditt privatliv och att leva ditt liv på dina villkor.

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att upprätthålla gemensamma normer och värderingar som råder inom den egna familjen/släkten eller ett större kollektiv. Det kan också handla om att återupprätta familjens/släktens anseende eller rykte om något skett som anses ha skadat det. Kontroll, begränsningar, barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och barn som förs utomlands är alla exempel på hedersrelaterat våld. Den grövsta formen av hedersrelaterat våld är hedersmord. Ju tidigare personer kan få stöd och hjälp, desto större är möjligheterna för dem att få ett liv i frihet.

Här finns mer utförlig information: Om hedersrelaterat våld och förtryck - Samverkan mot våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du eller en person du känner förts ut ur landet mot sin vilja

Är du orolig för att du eller någon person i din närhet ska föras utomlands och bli utsatt för könsstympning, giftas bort eller utsättas för någon annan form av brott?

Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är förbjudet i Sverige oavsett om brottet sker i Sverige eller utomlands. Kontakta socialtjänsten, socialjouren eller polisen på din hemort innan resan och berätta om din oro och för att se om utlandsresan kan förhindras på något sätt. Om du eller personen du är orolig för redan hunnit resa utomlands och blir illa behandlad av din/sin familj, tvingad att stanna kvar i utlandet, riskerar att utsättas för könsstympning eller bli bortgift mot din/personens vilja bör du/personen kontakta svenska ambassaden eller konsulatet i det land den utsatta befinner sig i, för att se vilken hjälp som går att få. Om det inte finns svensk representation i landet går det att vända sig till en ambassad eller konsulat i ett närliggande land.

Kontaktuppgifter till samtliga svenska ambassader och konsulat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utrikesdepartementet, UD har jour, där någon alltid svarar dygnet runt, årets alla dagar.
Hit kan du vända dig i en akut nödsituation: 08-405 50 05.

Mer information

För dig som är utsatt för hedersförtryck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som är utsatt för könsstympning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksorganisationen GAPF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck? - UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kärleken är fri - Rädda barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnens Rätt i Samhället - BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Una Norrbotten - Samverkan mot våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som är yrkesverksam i Norrbotten finns UNA kompetensteam för rådgivning.

Sidan uppdaterades den 27 juni 2024