Vad är våld i nära relation?

Våld i nära relation är ett stort folkhälsoproblem och ett jämställdhetsproblem både i Sverige och globalt. För en enskild som blir utsatt för våld är konsekvenserna och påverkan på liv och hälsa stora.

Det spelar ingen roll hur gammal du är, vilket kön eller vilken bakgrund du har, våld i nära relation kan drabba vem som helst.

“Våld är varje handling riktad mot en annan person som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får den andra personen att göra något mot sin vilja eller att avstå från att göra något den vill göra.” Per Isdal

Olika typer av våld

Våld kan vara:

  • Psykiskt, till exempel genom kontroll, hot, kränkningar, begränsningar av livsutrymmet och isolering.
  • Fysiskt, till exempel slag, sparkar, knuffar, hålla fast, att trycka ner, lugga eller skada fysiskt på andra sätt.
  • Sexualiserat, till exempel genom oönskade smekningar, tvång, tjatsex, att skada vid samlag, att bli fotograferad eller filmad mot sin vilja eller att tvingas att se på porr.
  • Ekonomiskt, till exempel genom att inte få tillgång eller insyn i den gemensamma ekonomin, att en partner tar lån i den andras namn, stöld och att en partner lurar av den andra pengar.
  • Materiellt, till exempel genom att smälla i dörrar, slå i väggar, förstöra saker i hemmet, att hota och skrämmas genom att kasta saker omkring sig eller att skada familjens husdjur.
  • Försummelse, till exempel att inte få sova, ta sina mediciner eller uppsöka sjukvård vid behov.
  • Funktionshinderrelaterat, till exempel begräninsningar eller hindrandet av nödvändiga hjälpmedel.

Latent våld är känslan av att gå som på ett minfält i hemmet, med rädsla och oro inför nästa våldshändelse. Även under perioder med mindre våld är våldet närvarande, vilket skapar stress och förhindrar återhämtning och en känsla av trygghet.

Digitalt våld innebär att en våldsutövare kan använda exempelvis sociala medier och telefon, för att förstärka våldet, hota och kontrollera.

Eftervåld är en form av psykiskt våld som fortsätter eller uppstår efter eller i samband med en separation. Detta kan ske genom att försvåra försäljning av gemensamma tillgångar, förhala skillsmässa, att skada och använda barnen för att komma åt eller kontrollera sin expartner, att sprida lögner, stalka eller terrorisera. Det kan också handla om att inte respektera gemensamma överenskommelser kring exempelvis barnen.

Sidan uppdaterades den 11 september 2024