Norra Gäddvik

Foto: Anita Westman

Utvecklingsplaner och fördjupade översiktsplaner

En utvecklingsplan eller en fördjupad översiktsplan är en ändring av översiktsplanen. En sådan plan kan tas fram när den kommuntäckande översiktsplanen behöver ändras för en mindre del av kommunens yta, en stadsdel eller en by.

Översiktsplanen beskriver hur vi vill ha det i framtiden i Luleå stad och landsbygd och vad vi behöver göra för att nå dit. En utvecklingsplan eller en fördjupad översiktsplan beskriver utvecklingen av ett särskilt område i kommunen mer detaljerat. På den här sidan hittar du fördjupade översiktsplaner och utvecklingsplaner som är framtagna eller håller på att tas fram inom Luleå kommun.

Vad är en fördjupad översiktsplan (FÖP)?

Kommunens översiktsplan omfattar hela kommunens yta. En fördjupad översiktsplan kan göras om kommunens översiktsplan behöver revideras för ett avgränsat geografiskt område, eller för ett särskilt allmänt intresse. Genom att göra en ändring av översiktsplanen kan kommunen arbeta med aktuella planeringsfrågor och på så sätt hålla översiktsplanen uppdaterad. När den fördjupade översiktsplanen är antagen och har vunnit laga kraft ersätter den översiktsplanen för det område den omfattar.

Den fördjupade översiktsplanen visar hur kommunen vill att mark- och vattenområden inom ett geografiskt avgränsat område ska användas och utvecklas och även hur bebyggelse inom området ska användas, utvecklas och bevaras. Den ska vara vägledande för efterföljande planering och beslut (detaljplaner och bygglov) och är ett viktigt underlag för dialog mellan olika intressenter.

Den fördjupade översiktsplanen är mer detaljerad än översiktsplanen och omfattar oftast ett mindre område; en stadsdel, en by eller en del av ett landsbygdsområde.

Vad är en utvecklingsplan?

Det vi kallar en utvecklingsplan är i grunden en fördjupad översiktsplan men där man även väger in och tar fram riktlinjer för fler frågor än de som rör användning av mark och vatten i planområdet. När en utvecklingsplan ska tas fram görs en bedömning av inom vilka sakområden det tänkta planområdet behöver utvecklas för att uppnå social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Några exempel på sakområden som en utvecklingsplan kan ge vägledning kring för ett specifikt område är i vilken grad unga kan påverka sin situation, hur valdeltagandet ser ut, vilken blandning det är av bostäder i området, om det finns arbetstillfällen eller hur energianvändningen är fördelad. Man skulle kunna säga att en utvecklingsplan är en fördjupad översiktsplan med extra allt!

Sidan uppdaterades den 26 augusti 2024