Enprocentsregeln
I Luleå tillämpas enprocentsregeln. Det innebär att 1 procent av budgeten ska gå till konstnärlig gestaltning när kommunen bygger nytt eller bygger om fastigheter och offentliga miljöer.
Även de kommunägda bolagen uppmanas att följa principen vid ny-, om- eller tillbyggnad. Privata bolag eller andra aktörer som bygger i Luleå kommun rekommenderas och uppmuntras att följa enprocentsregeln.
Varför offentlig konst?
Konst placerad i det offentliga rummet blir en del av medborgarnas vardag och når dem som vanligtvis inte aktivt besöker konstutställningar. På det sättet kan alla ta del av konsten och delta i det offentliga samtalet om konst.
Offentlig konst blir ofta omdebatterad. Ibland bryter konsten mot invanda mönster och väcker starka reaktioner. Offentlig konst handlar om att ge något mer till våra offentliga rum än det mest funktionella och förutsägbara. Konst kan vara något som skaver, ifrågasätter och ger en förhöjd livskänsla.
En konstnärlig profilering tillför ett mervärde till gagn för såväl kommunens invånare som tillfälliga besökare.
Hur gör man för att inkludera konst i byggprocessen?
Kommunens kultur-och fritidsförvaltning har uppdrag att jobba med offentlig konst och kan ge stöd vid den konstnärliga gestaltningsprocessen.
I alla projekt där enprocentsregeln tillämpas är det viktigt att den konstnärliga processen sätts igång så tidigt som möjligt. När konstnären blir delaktig i ett tidigt skede säkerställs också att den konstnärliga processen kan ske i samarbete med arkitekt, landskapsarkitekt och andra tekniska konsulter.
Det har stor betydelse för att kunna skapa integrerade helheter och motverka synen på konst som dekoration. I startskedet finns också andra behov av samarbeten, exempelvis med brukare. Det finns också stora ekonomiska fördelar med att konstnären blir delaktig från början eftersom exempelvis synergieffekter kan uppnås då man redan från början kan planera in vissa lösningar i själva byggprocessen.
Det har också fördelar rent gestaltningsmässigt och säkerställer målet med att systematiskt kunna integrera perspektiven mångfald, jämställdhet och jämlikhet i genomförandet.
Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.
Sidan uppdaterades den 15 november 2023