Utbildning inom Restaurang och livsmedel

Att arbeta med livsmedel av olika slag kräver att du är kreativ i yrket där känsla för smak, färg och form är viktiga. Arbetsuppgifterna varierar men huvuduppgiften är alltid att planera, förbereda och tillaga. Mötet med gäster förekommer och då är det viktigt med god service och trevligt bemötande.

På skolverkets hemsida finns information om kurser under alla yrkesutgångar Länk till annan webbplats.

Ansökan

Längd

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper och studietakt.

Utbildningen kan läsas som platsförlagd Länk till annan webbplats., lärlingsutbildning Länk till annan webbplats. eller kombinationsutbildning Länk till annan webbplats.. I kombinationsutbildningen läser du SFI eller svenska som andraspråk integrerad i utbildningen.

Övrigt

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen kan din studieplan kompletteras med ytterligare kurser. För mer information om kurserna kontakta studie- och yrkesvägledare.

Läromedel och eventuella skyddskläder bekostas av eleven. Utbildningarna är studiemedelsberättigad.

Inriktningar

Nedanstående länkar "Att arbeta som..." går till Skolverkets utbildningsguide.

Bagare och konditor

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Kurser

  • Hygien -100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 - 100 poäng
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel -100 poäng
  • Service och bemötande 1 -100 poäng
  • Bageri 1 -100 poäng
  • Choklad och konfektyr -100 poäng
  • Konditori 1 -100 poäng
  • Bageri 2 -200 poäng
  • Bageri 3 -100 poäng
  • Konditori 2 -200 poäng
  • Konditori 3 -100 poäng
  • Konditori 4 eller Bageri 4 -100 poäng

Charkuterist

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg SFI D.

Kurser

  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel -100 poäng
  • Finstyckning -200 poäng
  • Hygien -100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
  • Service och bemötande 1 -100 poäng
  • Charkuteri 1 -100 poäng
  • Charkuteri 2 -100 poäng
  • Charkuteri 3 -200 poäng
  • Charkuteri 4 -100 poäng


Kock

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.

Kurser

  • Hygien -100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap -100 poäng
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel -100 poäng
  • Service och bemötande 1 -100 poäng
  • Mat och dryck i kombination -100 poäng
  • Servering 1 -100 poäng
  • Matlagning 1 -100 poäng
  • Matlagning 2 -200 poäng
  • Matlagning 3 -200 poäng
  • Matlagning 4 -200 poäng
  • Specialkoster -100 poäng

Slaktare/styckare

Förkunskaper

Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D.

Kurser

  • Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
  • Branschkunskap inom restaurang och
    livsmedel -100 poäng
  • Hygien -100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
  • Service och bemötande -100 poäng
  • Styckning 1 -100 poäng
  • Styckning 2 -100 poäng
  • Styckning 3 -200 poäng
  • Styckning 4 -100 poäng

Sidan uppdaterades den 30 augusti 2024